Skip to content

На 09 и 10 септември със съдействието на Посолството в Берн и активната помощ на наши сънародници живеещи в Швейцария, се осъществи дарителска акция в рамките на която бяха натоварени два ТИР-а с болнично обзавеждане предназначено за МБАЛ „Д-р. Хр. Стамболски” ЕООД гр. Казанлък.

Дарението се предоставя от Дома за грижи и медицинско обслужване на възрастни хора, Fondation Beau-Sejour в гр. Веве и е организирано от Посолството на България в Швейцария съвместно с Фондацията „Помощ и Подкрепа” към Малтийския орден в Швейцария. На 15.09.2015 година болницата в Казанлък получи електрически болнични легла, матраци и друго болнично обзавеждане.

Осъществяването на това дарение бе възможно благодарение на възстановения от Посолството на Република България в Берн контакт с Фондация „Помощ и Подкрепа”. Това е най-голямата организация на Малтийския орден в Швейцария. Основана е през 1994г, като само за последните две години организацията е изпратила по целия свят над 170 TIR-a и 16 корабни контейнера хуманитарна помощ с общ обем на д 10 000 куб.м. и тегло над 2.800 тона.

Посолството има вече осъществени съвместно с Фондацията две успешни хуманитарни акции – през 2013 и 2014 г.бяха реализирани няколко дарителски акции- дарение на болнични легла и обзавеждане за Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София” гр. София, както и дарение на дрехи, обувки, одеала, завивки с получател БЧК, които бяха предназначени за бежанците в България.

Цялата организация за подготовка на дарението, транспорта, набирането на доброволци за товаренето на двата ТИР-а беше осигурена от СТИВ към Посолството в Берн г-жа Анета Груйчева.